Lars Schaff - texter  

Dagsnoteringar 2006 - 2008                                Sport

Till huvudmeny
Till meny

Mat

Ge synpunkter

2008-10-26 söndag
Skall man en gång om året spräcka budgeten här på kusten så är det i hummertider. Upplevelsen är värd hela pengen. Men koka inte hummern för länge!! Och absolut inte så länge som det står i de flesta kokböcker. Då blir den bara onödigt trådig. Räkna med sex minuter för en 400-grammare, och tio för en på 700 gram. Total tid i vattnet! Har man humrar av lite olika storlek så lägger man alltså i de största först.

Börja med att klippa av gummibandet eller snöret som låser klorna. Ta då ett kraftigt tag runt kloarmarna från huvudets framdel till "armbågarna". Pigga humrar blir lite livliga, men tappa inte fattningen! (Alltför många hummerfiskare identifieras på sina förkortade fingrar.) Vattnet skall koka bra, och hummern tryckas ner rejält under ytan.

I kokböckerna står det sedan att delikatesserna skall svalna i kokvattnet. Problemet är att vattenmängderna i ett rejält kok är hart när omöjliga att kyla ner, vilket resulterar i att koagulationen fortsätter, och hummern blir överkokt. Dessa djur har dessutom en så delikat egensmak att de inte alls behöver ligga i spadet för att ta upp mer av dillen och saltet. Pröva istället att lägga upp humrarna på en plåt och låt dem svalna snabbt. Servera medan de fortfarande är något varma.

Njut!!!!!