Lars Schaff - texter  

Dagsnoteringar 2006 - 2009                                Sport

Till huvudmeny
Till meny

Tennis

Ge synpunkter

2010-06-02 onsdag
Tennis på Roland Garros måste vara ett legitimt skäl att låta hemsidan vila ett tag. Särskilt en dag som igår när Robin Söderling spelade en briljant grusmatch mot legendaren Federer. Robins flacka, djupa och tunga slag pressade ner Federer på en defensiv han inte är van att behöva befinna sig i. Denna krafttennis har nått en nivå där det långsammare grusunderlaget inte längre räcker för att stoppa upp farten på bollen så att det tidigare typiska, mera defensiva, grusspelet med kraftig toppspinn betalar sig. Med förra årets vinst mot Nadal demonstrerade Söderling den nya stilen med framgång, och upprepade demonstrationen i årets uppvisning mot Federer med ännu större eftertryck.

Problemet med krafttennis på grus är att precisionen måste vara hög. Den säkerhetsmarginal som en kraftig toppspinn ger har man inte i det spelet. Men säkerheten i slagen är något som elitspelarna har utvecklat starkt på senare tid, i viss mån med hjälp av materialutveckling, och fler kan väntas ta efter Robins spelstil även på grus. En spelare med liknande kraft i tillslaget är Tomas Berdych, som blir Robins semifinalmotståndare. Han kan spelmässigt vara den svåraste av de återstående spelarna, men kanske är bristen på rutin i grand slam-semifinaler ett handikapp. Vi får se på fredag.

I New York Times nätupplaga finns en hel artikel där författaren går igenom alla argument för att Söderling skulle komma att vinna mot Federer. Resultatet förutsågs bli 3 - 1, som det också blev. Artikeln var skriven två dagar före matchen, dumdristigt men intelligent.


2009-06-07 söndag
Daniel Berta juniorsegrare i Franska öppna mästerskapen i tennis på Roland Garros grusbanor, och Robin Söderling finalist i herrklassen, besegrad av historiens främste tennisspelare Roger Federer. Svensk tennis lyser helt plötsligt från toppen, kommen från ingenstans. Alla som arbetat ideellt med sporten under de många obemärkta åren får uppleva en oväntad medvind.

Robins spel gav en antydan om att de utpräglade grusspecialisternas dagar kan vara räknade. Utskåpningen av Nadal var inte enbart en lyckträff, den var de flacka, djupa och hårda forehandslagens seger över toppspinnsnötandet. Betecknande är att den snabbare spelande Gonzales gav Robin ett hårdare motstånd än Nadal. Därför kom finalen att gå mellan två utpräglade hardcourtspelare. Möjligen har spelets snabbhet nått en sådan nivå att grusets bromsande effekt har övervunnits. Och eftersom idrottens hårda konkurrens främjar läraktighet kommer vi i så fall att få se fler finaler i Paris av samma karaktär.

Federer fick sin välförtjänta seger i Paris. En spelare som höjt tennisen till en rent estetisk nivå och som kommit tillbaka efter en påtaglig svacka. I Paris blandade han sin spelkvalitet, men i finalen var han den store RF i hela sin aktion. Att Robin tvingade fram ett tie-breakset mot denne man är i sig själv en liten seger.

Vi som jobbar med tennis kan lägga en intressant dag till minnesarkivet.


2008-10-05 söndag
Författaren David Foster Wallace tog sitt liv för en knapp månad sedan, bara 46 år gammal. DN hyllar honom genom att påminna om en längre artikel i New York Times från 2006: Federer as Religious Experience. Den hittas lätt på nätet, och visar sig vara en pärla.

Wallace var som junior licensierad tennisspelare och behärskar sitt ämne. Han lyckas med precision beskriva syntesen av tennisens själ och dess fysiska realiteter. Så långt borde hans analys ingå i grundkursen för blivande kommentatorer. Men han fångar också in den suggestiva känsla som gör det så svårt för tennisvänner att slita sig från TVn när Federer spelar på den ena sidan av nätet.

Ofattbar fulländning är fascinerande inom alla verksamheter. Människor som gör prestationer helt utom det begripliga för åskådaren tilltalar uppenbarligen någonting fundamentalt i vår natur. (Vi behöver bara tänka på hur fängslande illusionister kan vara.) Har man sedan prövat tillräckligt mycket tennis för att ha blivit klar över spelets enorma svårigheter så framstår tenniselitens spelskicklighet som just magisk.

I Sverige skulle vi kanske inte tala om en tennisspelare som en religiös erfarenhet, det räcker med termen övermänsklig. Ändå är det en bara en människa som utför bedriften. Alla elitspelare kan lyckas med häpnadsväckande slag, men ingen gör det med så magisk självklarhet som Federer. I det taktiska är han mestadels överlägsen, just därför att hans brillianta teknik tillåter honom att successivt bygga upp ett övertag i en boll, och avsluta med det vinnande slaget mot det tomma hörnet. Hans sätt att till synes flyta fram över banan helt utan ansträngning är en annan av hans unika drag. När motståndarens tröja sitter fastklibbad av svett mot kroppen fladdrar Federers lös och ledig.

En sak som Wallace stannar vid är skillnaden mellan tennis live och på TV, eller som han formulerar det: "the truth is that TV tennis is to live tennis pretty much as video porn is to the felt reality of human love". Tycker man att spelarna ser skickliga ut på TV skall man tänka på att upplevelsen i verkligheten är ännu mer imponerande. TVn ger ingen klar uppfattning om hur hårt spelarna verkligen slår och med vilken hastighet bollen rör sig. Ljudet när racketen träffar bollen når inte fram genom Tv:ns mikrofoner, inte heller knallen när en missad serve smäller in i planket bakom mottagaren. Först när man står vid sidan av banan känner man denna dynamik och inser hur snabbt spelarna måste röra sig, och vilket fysiskt spel tennisen är.

Tennis är ett icke-intuitivt spel. Det duger inte att slå till bollen på det sätt man tycker känns bra. Den riktiga tekniken behöver läras in och det tar emot i början, men hjärnan måste tvinga kroppen att utföra slagen på rätt sätt. När kroppen till slut har lärt sig gäller det tvärtom att koppla bort hjärnan och låta kroppsminnet ta över rörelsen helt och hållet. Tennisslaget är en komplicerad process som innehåller att blixtsnabbt kalkylera bollbanan och räkna ut var nedslaget kommer att ske. Samtidigt skall kroppens förflyttas till rätt position, slaget förberedas med en baksving och bollen slutligen träffas exakt i racketens soft spot, med precis den träffvinkel som krävs för att få till den avsedda skruven. Och allt skall ske utan medvetet tänkande.

För att hålla kroppsminnet i trim krävs daglig, enahanda träning. Ett oändligt antal forehandslag, lika många backhandslag, servar, volleys, smashar - och som avslutning lite gameräkning. Inte ett särskilt glamoröst yrke till vardags, alltså. Ett fåtal blir riktigt rika, några hundra tjänar bra, och den stora massan av challengerspelare kan hjälpligt hanka sig fram med sitt tennisspel. Men för amatören och motionären kan tennisen bli en livslång fascination där känslan av flow efter ett enda perfekt slag i en match skapar motivation nog för att fortsätta med spelet.

Jag har inte gjort rättvisa åt Wallace's artikel utan mest gjort utvikningar - artikeln måste läsas i original!