Lars Schaff - texter  

Dagsnoteringar 2006 - 2008                                Sport

Till huvudmeny
Till meny

Annat

Ge synpunkter

2010-06-07 måndag
Mail idag till Johan Croneman:

O
m det skulle vara så att du får för lite positiv feedback så känner jag det som en skyldighet att bidra med lite sådan efter alla år av uppiggande läsning av dina texter. Utöver din svåröverträffade formuleringskonst och din humor väljer du ämnen och åsikter som praktiskt taget alltid faller mig exakt på läppen. Din analys av Göteborg/Stockholm-fenomenet, bara som ett exempel, kändes som skriven av en absolut tvillingsjäl. (Det enda som störde mig var avundsjukan att inte kunna formulera mig som du; ämnet som sådant hade jag tidigare skrivit om på min hemsida, men vill inte gå tillbaka till efter din insats). Det finns få saker som går upp mot att läsa synpunkter som man delar i detalj. Är det dessutom fråga om underhållande texter på högsta stilnivå så blir behållningen komplett.

Men så i lördags – PANG! En synpunkt diametralt olika min! Fullständigt unikt, men fungerade som startgas för att få iväg det här berömmet. Du skriver: ”Maria Strandlund Tomsvik är Sveriges bästa, kunnigaste, intressantaste tenniskommentator. Kanske en av de bästa över huvud taget.” Jag läste om och läste om för att hitta en gnutta ironi, men fann ingen. Naturligtvis är det en bagatell inte värd att slösa tid på, men… som kul grej. Och som en generell synpunkt som är tillämplig på fler av hennes kollegor. Alltså, för snart fyra år sedan skrev jag följande apropå henne, utan namns nämnande:

Semifinalen i US Open mellan Nadal och Youzhny hade en kvinnlig kommentator som inte kunde avstå från att oupphörligt tala om hur det skulle gå, ungefär med orden "ju längre matchen varar talar allt mer för Nadal", "Nadal har en fördel av att ha varit i den här situationen i grand slam-sammanhang oftare än Youzny", "om Nadal vinner det här setet blir han svår att slå", och ett par gånger till "ju längre matchen varar talar allt mer för Nadal." Som svar på en tittarfråga hon själv valt ut trodde hon dessutom att Henin-Hardenne skulle vinna damtiteln, inte Sharapova.
 
Det intressanta är inte att kommentatorn hade fel i allt - Youzny och Sharapova vann - utan denna oemotståndliga lust att i var och varannan mening försöka förutsäga utgången av matcher, där tittaren ändå snart får uppleva resultatet. De flesta som ser på matchen är knappast intresserade av några andra gissningar än sina egna. Experten har en roll att förklara det tekniska, som varför en spelare missade ett visst slag, eller vad som gjorde att han lyckades med ett annat. Spekulera vill vi göra själva.


Hon har möjligen förbättrats en aning på den här punkten, kanske efter att ha sett sina spekulationer regelmässigt slå fel. Men det finns fler punkter, som t.ex. hennes coachande från TV-buren: ”Jag skulle vilja se mer av det här slaget…”, med lite övermaga betoning på ”jag”. Och hennes verbala utbrott efter ett fantastiskt slag, med en genomträngande sopranstämma, som om tittaren inte såg att slaget var fantastiskt. Där glömmer hon helt sin roll, och borde lyssna och lära av sina engelska kolleger. När Söderling från två meter bakom baslinjen slår en inside-out-kanon i ad-hörnet som man bara ser dammet efter så muttrar engelsmännen konstaterande: ”great stuff”. Det är att respektera tittaren det.

Nog med kverulerande om skitsaker! Tack för alla dina texter, och keep it up! så att DN också framöver får behålla en sida som man ser fram emot.
----------------
Ett PS enbart till hemsidan: Den här sortens personlig kritik i ämnen som inte har någon principiell betydelse hör egentligen inte hemma här. Min tumregel är att det man inte ens i teorin kan göra bättre själv krävs det mycket för att man skall ha grund för att kritisera. Så Maria, om du skulle hitta det här när du googlar: strunta i saken.


2006-09-10 söndag
På sådana här sidor har man förmånen att få skriva om vilka struntsaker som helst, t.ex. om folk som refererar tennismatcher i teve. Semifinalen i US Open mellan Nadal och Youzhny hade en kvinnlig kommentator som inte kunde avstå från att oupphörligt tala om hur det skulle gå, ungefär med orden "ju längre matchen varar talar allt mer för Nadal", "Nadal har en fördel av att ha varit i den här situationen i grand slam-sammanhang oftare än Youzny", "om Nadal vinner det här setet blir han svår att slå", och ett par gånger till "ju längre matchen varar talar allt mer för Nadal." Som svar på en tittarfråga hon själv valt ut trodde hon dessutom att Henin-Hardenne skulle vinna damtiteln, inte Sharapova.

Det intressanta är inte att kommentatorn hade fel i allt - Youzny och Sharapova vann - utan denna oemotståndliga lust att i var och varannan mening försöka förutsäga utgången av matcher, där tittaren ändå snart får uppleva resultatet. De flesta som ser på matchen är knappast intresserade av några andra gissningar än sina egna. Experten har en roll att förklara det tekniska, som varför en spelare missade ett visst slag, eller vad som gjorde att han lyckades med ett annat. Spekulera vill vi göra själva.